2016. július 03. 17:40 - Attila Kovács Supras

Profi kickbox, K-1, Glory. Bellator Kickboxing és a többiek

Aki az én korosztályomból való minden bizonnyal látott anno UFC meccseket 97-98 környékén, mégis inkább a K-1 gálákon "szocializálódtunk". Akkoriban még az MMA meccsek néha, tényleg csak agyatlan csapkodás és unalmas lay 'n' pray meccsek keverékei tudtak lenni. Ám ebben az időszakban a K-1 már összegyűjtötte a világ elit Kickboxosait, hogy minden év végén kihirdethessen egy aktuális nehézsúlyú bajnokot!

Ha a 80-as években születtél, akkor bizony te is karate valamint nyugatról, kickbox filmeken nőttél fel. Gyors áttekintés, Kung-Fu filmek: Bruce Lee, Jackie Chan stb. Karate filmek: Pat Morita, Karate kölyök, riválisok stb. Kickbox filmek: Don The Dragon Wilson, Jean Claude Van Dame stb.

Szóval az én szemszögemben a karate filmek tradícionálosak voltak, a karate filmek 90%-ban gyerek filmek még a Kickbox filmek az akkori amcsi akció filmeket vegyítették a verekedéssel. 

Szóval nézzük is a talán legsikeresebb vonalat, a K-1-et. 93'-ban meg alapították a K-1 de igazán világhírú 1998-ban lett, mikor elindult a K-1 World Grand Prix.

A WGP-t megnyerni nem éppen volt gyerekjáték, a nagyon komoly mezőny mellett bizony néha-néha meg kellett küzdeni a pontozóbírókkal is, főleg ha japán ellenfelünk volt.Mivel ez inkább egy üzleti cikk, most nem kezdek bele a K-1 bajnokok felsorolásába, aki ismeri a K-1-et az tudja őket. 

Szóval, ha ilyen jól működik valami és globális szinten eladható akkor azzal mi lehet a gond?

Mint a japán top promócióknál általában, itt is képbe került a Yakuza. Mint tudjuk a Yakuza közismert és köztisztelt?? japánban, mégis mikor kiderült hogy közük van 1-1 gálához akkor egy promóció azonnal ment a levesbe, lsd. Pride.

Szóval, a nagy gondok 2010-ben kezdték el felütni a fejüket, amikor Simon Rutz a holland It's Showtime gálák promótere közzétette hogy pár harcosát nem fizette ki a szervezet. 

2011-ben a FEG a K-1 brand akkor tulajdonosa közleményt adott ki, mely szerint financiális problémákkal küzdenek. Mivel ekkoriban már sok-sok manager és harcos közzétette hogy nem lettek kifizetve a FEG bejelentette hogy szüksége van pár hónapra, hogy pénzügyileg összeszedjék magukat. 

Végül a Barbizon csoport vásárolta meg a K-1 brandet, annak minden szegmensével együtt, K-1 Max, Dream stb.

2012-ban ezek után az EMCOM-hoz került a K-1 brand.

Ezek után az új tulajdonosi gárda, összeállt az It's Showtime-al, megkezdték az együtt működést egy Madridi gálával. Mivel a kifizetések itt is elmaradtak valamint az It's Showtime-ot megvásárolta a Glory a K-1 ismét egyedül maradt. Jelenleg 55-70kg-ban tartanak gálákat, de hol van már a név a hajdani hatalmasságtól?

Glory

Mikor is a K-1 kifutott a pénzéből akkor pár pénzember észbe kapott. Névszerint, Marcus Luer a Total Sports Asia-tól egy francis befektető Pierre Andurand és Scott Rudmann a Nectar Capital-tól. Ők hárman egyesítették az erejüket és létrehozták a Glory-t. Hogy ne a nulláról kelljen mindent kezdeniük felvásárolták a United Glory, a Golden Glory és az It's Showtime gálasorozatokat, hogy a harcosokat és a benne dolgozó embereket továbbra is alkalmazzák. A Glory a szépen indult de hamar felütötték a fejüket itt is a pénzügyi problémák. A két K-1-ből is jól ismert név Gokhan Saki és Tyrone Spong egyaránt keveselték a nekik felajánlott pénzösszegeket így ignorálták a Glory rendezvényeket. Bár jó nevek vannak továbbra is a Glory-nál két igazán értékes húzónevet elvesztettek egyenlőre.  

A Glory üzletpolitikájába tartozott hogy más rendezvényekkel együtt dolgoztak, pl. az Ázsiai One FC-vel vagy korábban a Bellator MMA-val. A Glory szépen indul és szépen halad, meglátjuk mit hoz a jövő.

Bellator KickBoxing

Scott Coker, miután átvette a Bellator igazgatását hamarosan elindította a Bellator Kickbox szériáját is, kiütve ezzel a nyeregből a Glory-t. Az első közös rendezvényüket még Dynamite egy néven rendezték azonban azóta a Bellator Kickboxing már két rendezvényt is letudott. Érdekesség hogy szimpla kickbox gálát még nem tartottak, csak vegyes gálát azaz néhány Bellator Gálán a ketrec mellett áll egy ring is. A Bellator Kickboxing eddig véleményem szerint nem szólt nagyot, ám a rendezvényeket kétség kívül izgalmassá és érdekessé tudja tenni.

Érdekesség, korábban a Strikeforce vezér Scott Coker 1985-ben még kickbox rendezvények rendezésével kereste a kenyerét, 2006-tól csatlakozott csak be az MMA világába.

Szóval rövid bepillantást kaphattunk a világ három vezető kickbox sorozatába, mégsem kapunk választ rá hogy már miért nem ér el egyik sem olyan nézettségeket mint pl. az UFC. A válasz szerintem egyértelmű, a túlkínálat! A bunyó igazi eladható súlycsoportja mindig is a nehézsúly lesz. Mivel az UFC 23 éves múltra tekint vissza, volt ideje kiépülni, ergo egy remek nehézsúlyú állóharcosnak esetleg jobb összeget tud ajánlani mint pl. a Glory. De az UFC már megteheti hogy egy csak állóbunyós arcot nem igazol le, mert Kimbo-val és Overeem-el is rosszul jártak. Szóval, a bunyós akar x pénzt, a Glory adna neki y-t, az UFC y/2-t. Mit lehet tenni? Mivel az állóbunyó, Kick és Thai Box, a világon mindenhol, kismillió szervezethez van kötve, IFMA, Wako, ISKA, stb. így nem feltétlenül kell egy céghez menni. Saki pl. élt egy Dubai milliárdos ajánlatával és ment Dubai-ba bunyózni. Spong a profi boksz felé kacsingatott. Egy szó mint száz, a K-1 utáni szervezetek egyenlőre még nem tudták elérni azt a szintet hogy milliós nézettséget tudjanak produkálni. Véleményem szerint a Glory a remek európai bunyósokat fogja magához vonzani még a Bellator Kickboxing inkább az amerikai arcokkal tervezi a jövőt.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fightpromoter.blog.hu/api/trackback/id/tr628863444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.