2016. június 27. 12:03 - Attila Kovács Supras

Szupersztárok az MMA-ban!

Avagy mi különbözteti meg a jó sportolót és a szupersztárt?

A magasan képzett küzdősportolóknak sokszor okoz ez fejtörést. Én vagyok a jobb és képzettebb sportoló mégis őt hívják több gálára és kap jobb meccspénzeket. Korábban foglalkoztunk már a témával, azaz hogy hogyan válj eladható termékké, ehhez kanyarodunk vissza most csak éppen a nemzetközi adatokkal dobálózva.

Egy biztos, a legnagyobb eladásokat mindig a megosztó személyiségek produkálják!

Borck Lesnar, Kimbo Slice vagy éppen Connor McGregor voltak az elmúlt évek TOP slágerei eladás terén. Ők egyénileg produkáltak hatalmas nézettséget ám a rekordot mégis a jubileumi UFC 100 főmérkőzése a Dos Santos Junior – Cain Velasquez tartja 8.8 milliós TV-s nézettséggel.

Ha a szakmai p4p listákat nézzük, akkor olyan nevek fognak feltűnni, mint Jon Jones, Demetrius Johnson vagy a 9-10. hely környékén Robbie Lawler. Nézzük ezeknek a srácoknak a nézettségét.

Jon Jones, valaha az MMA messiása volt. Minden adott volt hozzá hogy igazi szupersztár legyen. Megosztó személyiség, sőt Ő maga a megosztás fogalma. Drog botránya azonban nem a jó irányba terelte a karrierjét. Még mindig egy nagyszerű harcos ez tény, de mik voltak azok a hibák, amik mégse teszik őt igazi nézettség királlyá?

Szögezzünk le valamit az elején, Jon Jones még nem szerepelt FOX-os azaz TV-ben ingyenesen sugárzott gálán. Ő csak és kizárólag PPV csomagban érhető el. A 6-7-8 milliós nézettségeket mindig az ingyenes gálák hozták.

Az UFC 197-es gáláján tért vissza az eltiltásából, ellenfele Daniel Cormier (a bajnok) lemondta a meccset így a középszerű Ovice St. Prieux ellen ment csatába. A gála PPV eladása a főmeccsen a 450.000 es eladási számot érte el, ez azt jelenti, hogy Jones egymaga nem képes nagy számokat produkálni, neki kell egy ellenfél, aki kicsit megturbózza a számokat. Ronda Rousey vagy Connor McGregor esetében erre például nincsen szükség.

Jones legnagyobb PPV gála eladását a Cormier elleni első mérkőzés hozta még 2015 elején, mikor is 800.000-ren nézték a gála főmeccsét. Jones és Cormier között éles ellentét van, verekedtek ők már össze sajtótájékoztatón, anyáztak élőadásban és így hoztak össze egy ilyen kártyát. Jones erre képes egy ellenféllel, akivel hosszú hónapokig vívott szócsatát! McGregor pedig Nate Diaz ellen aldott 1.500.000 PPV-t, úgy hogy Diaz beugrós volt. A számok ugye éles kontrasztban vannak egymással.

Mégis ha ennyi minden megvan Jones-ban, miért nem tud nézettségi rekordokat döntögetni? Még a tudását és a tehetségét mindenki elismeri, az emberek valahogy mégsem tudnak vele azonosulni. Drogbotrányok, közúti baleset, összetört Bentley és ellenszenves küzdőstílus. Ezek azok a tényezők, amik rendesen lerombolják Jones statisztikáját. A kábítószer problémákról és a balesetről biztos, hogy olvastál anno abba nem is mennék bele. De lássuk mivel veszíthetett rajongókat még.

Jones hírhedt a szembenyúlásairól, illetve a térdre irányulós rúgásairól. Teixeira és Jackson ellen ezek a technikák nagyon előtérbe kerültek. Mivel ez a két arc elég közönségkedvenc, így itt sok-sok embernek szúrta a szemét már hogy Jones ezeket különösebb retorzió nélkül csinálhatta.

Egy szó, mint száz, meg merem kockáztatni, hogy jelen pillanatban Jon jones-nak több az utálója, mint a rajongója. A negatív marketing is marketing, de az is tény hogy kevés olyan ember van, aki kvalitásilag Jones közelébe ér, ergó nincsen kinek szurkolni Jones ellen.

Jones tehát sztár, de mégsem szupersztár a számok alapján!

Demetrious Johnson szintén p4p éllovas, általában Ő és Jones cserélik egymást az első és a második helyen.

Johnson egyik áthidalhatatlan és legnagyobb problémája a súlya! Ő ugyanis a pehelysúly királya, a kisebb súlycosportokat viszont általában nem igazán kedvelik az emberek. Pontosítok, nem hozza lázba őket. Johnson talán a legtöbb FOX-os kártyán szerepeltetett UFC harcos, ugyanis szerepelt az UFC on FOX 6,8,9 gálán is.

Számszerűsítsük az ingyenes közvetítés adatait:

UFC on Fox 6 – 4.200.000 néző

UFC on Fox 8 – 2.040.000 néző

UFC on Fox 9 – 2.410.000 néző

PPV adatok:

UFC 174 – 115.000 eladott PPV

UFC 178 – 205.000 eladott PPV (McGregor is a kártyán)

UFC 186 – 125.000 eladott PPV

UFC 191 – 115.000 eladott PPV

UFC 197 – 450.000 eladott PPV de itt már az említett Jones-os kártya van.

Szóval éles a kontraszt hogy Demetrius nagyjából milyen számokat produkál. Az akkor még szárnyait bontogató McGregor-al karöltve eladott 205.000 PPV-t még Jones-al ezek a számok, felkúsztak 405.000-ig.

Demetriusnak tehát nemhogy egy jó ellenfélre, de legalább mégegy top párosításra van szüksége ahoz hogy jó eladásokat illetve nézettséget produkáljon. Az UFC on FOX 8 produkálta eddig a kooperáció legalacsonyabb nézettségét!

Mik a problémák Johnsonnal?

 

Első sorban a már említett súlycsoport, (57kg). Fantasztikusan képzett sportoló, és szinte csak kedvelni lehet, mert még egy hosszabb interjút is nehéz találni vele. Nem túl érdekes figura.

Johnson tehát egy jó sportoló, de közel sem szupersztár a számok alapján!

Lapozzunk egy kicsit a szupersztárok felé, kezdjük napjaink talán legismertebb és legjobban kereső MMA bunyósával, Conor McGregorral.

Egy szép nagy számmal kezdünk, Connor McGregor Nate Diaz elleni csatájára 1.500.000 eladott PPV-t könyvelhetett el az UFC. Ez a szervezet második második legnagyobb eladása, de nem sokkal van elmaradva az UFC 100-tól ahol Brock Lesnar csapott össze Frank Mir-el és 1.600.000 PPV eladást produkált.

Az UFC 189-en Chad Mendes ellen 825.000 eladott PPV-t produkált.

Conor Jose Aldo-val csapott össze Jose Aldo-val amit talán minden idők legikonikusabb promó körei előztek meg. Conor mesterien mászott Aldo agyára és 1.200.000 eladott PPV-t produkált, ez az UFC történetének harmadik legjobb PPV eladási száma.

Érdekesség, mikor Aldo küzdött Mendes ellen az UFC 179-en a PPV eladások száma 180.000 volt. Érezhető a kontraszt a jó sportoló és a szupersztár státusz között, úgy gondolom!

Miért is ilyen remek Conor? Mivel Ír, mint tudjuk az Egyesült Királyság rajongói nagyon hálásak, valamint Bostonban igen nagy számmal élnek Ír bevándorlók. Látványos stílusával, KO képes erejével mindig izgalmas csatákat hoz, ahol harc van! Muhammad Ali utánzásával, jóslásokba és azonos képek újra gondolásába ment bele melyek, mint egykor Alinál nála is ikonikusak lettek. Amikor kell akkor tenyérbe mászó, amikor kell, akkor igazi emberi arcot mutat. Követi a divatot, elegáns valamint humoros. Nem fél a kihívásoktól és a súlycsoportokon átívelő csatáktól sem!

Dana White mikor kihúzta a McGregor – Diaz 2 meccset az UFC 200-ról azt mondta olyan 1.400.000-as számnnál jártak a PPV eladások. Conor azt állítja beszélt az illetékesekkel és a szám már 2.000.000 volt, amivel rekordot döntött volna.

Conor McGregor nagybetűs SZUPERSZTÁR!

McGregort nevezem szupersztárnak, a legtöbb eladott PPV mégse hozzá köthető hanem a nehézsúlyú Brock Lesnar-hoz!

Az izomkolosszus nehézsúlyú UFC bajnok a jubileumi UFC 100 gálán vágott vissza Frank Mir-nek akit a második menetben TKO-zott. Lesnar 1.600.000 PPV adott el, mely a szervezet eladási csúcsa eddig!

Lesnar ezek után két vereséget szenvedett.

Cain Velasquez ellen az UFC 121-en 1.050.000 eladott PPV

Alistair Overeem ellen az UFC 141-en 750.000 eladott PPV

Lesnar számomra a mai napig a nehézsúlyú bajnok megtestesítője! Mind kinézetre, mind edzésmunkára folyamatosan elsőrangú munkát végzett. A WWE karrier miatt, hatalmas népszerűségnek örvendett, valamint benne is megvolt mind a két oldal, lehetett utálni és lehetett szeretni is. Ember közeli bajnok volt. Az Overeem elleni hatalmas PPV visszaesés sokban köszönhető annak, hogy Lesnar ekkor már köztudottan egy makacs betegséggel küzdött. Lesnar hatalmasságát jelzi, hogy McGregor kiesésével az UFC őt szerződtette le Mark Hunt ellen az UFC 200-ra.

Lesnar egyébként már a debütálásakor Frank Mir ellen beleszólt a PPV eladásokba ugyanis az UFC 81-en 650.000 eladott PPV volt.

Mivel a debütálásakor vesztesen hagyta el a ketrecet, az UFC 87-en amit Georges St. Pierre főmeccsével reklámoztak ők ketten 625.000 eladott PPV-t produkáltak.

A győzelem után amit Heath Herring ellen hozott, Lesnar megkapta a lehetőséget hogy megküzdjön az UFC nehézsúlyú bajnoki cííméért Randy Couture ellen. Lesnar élt a lehetőséggel és átlépte a bűvös egymilliós határt ugyanis 1.010.000 eladott PPV-t produkáltak, ami a szervezet történetének 11. legsikeresebb PPV gálája. (UFC 91)

A bűvös UFC 100 után Lesnar sikeresen védte a címét Shane Carwin ellen is akivel az UFC 116-on 1.160.000 PPV-t tudtak eladni.

Az UFC-nek eddig 11 olyan gálája volt ahol a PPV eladások elérték, vagy meghaladták az egymilliós eladást. Ebből 4! Brock Lesnar nevéhez köthető.

kat, akik az egymillió körül ólálkodtak, néha-néha meg is lépték, de hosszú távon nem tudtak szuper számokat produkálni.

Hatalmas ismertség a WWE álltal, a nehézsúlyú bajnok megtestesítője, KO erő, világklasszis az alap sportjában. Ellenszenves külső, mely szeretnivaló belsőt takar, Egy az emberek közül. Ezek a dolgok tették Lesnart nagybetűs SZUPERSZTÁRRÁ!

Hosszan sorolhatnám itt az UFC-s sztárokat, még hogy ki mekkora sztár. Ilyen részletesen már nem mennék bele, de kicsit vegyük górcső alá a „szimpla” sztárok

Georges St. Pierre

UFC 158 – 950.000 eladott PPV

UFC 94 – 920.000 eladott PPV

UFC 129 – 800.000 eladott PPV

UFC 124 – 785.000 eladott PPV

Igazából ezek a komoly számok, amiket produkált, bár tény, ami tény, szerepelt az UFC 100-on is, ahol a kanadai piac biztos emelte a számokat. GSP mint tehát látjuk, hosszú évek óta termel pénzt a PPV rendszerbe (a kisebb eladásokat most nem számszerűsítettem) mégis, nála is meglátszik, hogy szüksége van egy ellenfélre, a komoly eladásokhoz. A hosszú rendszeres PPV eladások alapján azonban, leírhatjuk GSP is sztár!

Ronda Rousey is az egymilliós táborba tartozik, hiszen Holly Holm ellen az UFC 193 1.100.000 PPV-val szervezet 5. legeladottabb gálája. Még Beth Correira ellen az UFC 190-el 900.000 PPV-t értékesítettek.

Ronda mellett szól az olimpiai érem, a terminátor image amit kialakított és a sok-sok KO és karfesz! Ronda inkább az elenszenvből táplálkozott, őt többen utálják, mint kedvelik. Én azt mondom szerintem Ronda, ha jól jön vissza a Holm vereségből, akkor érheti el a Szupersztár státuszt, jelenleg csak sztár.

A végére hagytam három érdekes figurát. Quinton Jackson-t, Kimbo Slice-ot és Fedor Emelianenko-t. Ők hárman ugyanis nem csak vagy egyáltalán nem az UFC adataiva dolgoznak, így sokszor tényleg egyedül vittek egy-egy gálát.

Quinton Jackson az UFC 67 gálán lépett először ketrecbe és ez volt az első PPV-s közvetítése, bár nem ő volt a főmeccs, az eladások egészen 400.000-ig jutottak. Az UFC 71-en ahol már a bajnoki címért szállt harcba Chuck Liddell-el 675.000 PPV került értékesítésre. Liddell ennél jobb eladást csupán két alkalommal ért el, Ortiz-al 1.050.000 PPV még Wanderlei Silva ellen az UFC 79-en 700.000 PPV kelt el.

Jackson mint bajnok az UFC 75-ön Dan Henderson ellen ingyenes TV adásban csapott össze és a főmérkőzésen 5.900.000-re nézték a két harcost.

Ezek után csapott össze az UFC egyik megmentőjével a TUF győztes Forrest Griffin-el aki elvette tőle a bajnoki címét, de azért ketten eladtak 540.000 PPV-t. (UFC 86)

A következő nagy csata a nemezis, Wanderlei Silva ellen következett, ahol bár nem főmeccsen, de Griffin-el a kártyán 1.050.000 PPV került értékesítésre. (UFC 92) Ez egy hatalmas szám, azok után hogy ha figyeltünk eddig akkor mindig látni lehetett hogy egy-egy vereség után az eladási számok jelentősen csökkennek.

Keith Jardine, UFC 96 – 350.000 PPV

Az UFC 114-en aztán újra megmutatta a TUF az erejét. Jackson mellett ugyanis Rashad Evans volt a másik edző és kettejük csatája remek 1.050.000 PPV-t adott el.

Lyoto Machida, UFC 123 – 500.000 PPV

Matt Hamill, UFC 130 – 325.000 PPV

Jon Jones, UFC 135 – 520.000 PPV

Glover Teixeira, UFC on FOX 6 – 5.200.000 néző, ingyenes közvetítés

Na és most jön az érdekesebb rész, ugynis most belenézünk egy kicsit a Bellatoros nézettségekbe és eladásokba is.

Joey Beltran, Bellator 108 – 793.000 néző, ingyenes közvetítés.

Christian M’Pumpu, Bellator 110 – 1.100.000 néző, ingyenes közvetítés.

King MO ellen aztán belecsaptak a PPV-s gálákba és a Bellator 120-on 100.000 PPV került értékesítésre.

Fabio Maldonado, UFC 186 – 125.000 PPV

Az Ishi elleni meccsről egyelőre nincsen infóm.

Jackson, tehát igazi és stabil sztár. Kedvelt a küzdőstílusa ám igen egyoldalú verekedő. Most hogy felment nehésúlyba, véleményem szerint emelkedhetnek a PPV eladásai, azonban a Bellator még mindig kishal a PPV terén.

Kimbo Slice, a youtube sztár! Szóval a hatalmas nézettségű házi meccsek után Kimbo belépett a ketrecek világába. Első említésre méltó csatája Tank Abbott ellen volt ahol 522.000 nézőt ültettek a TV-k elé az ingyenesen sugárzott gálán.

Az Elite XC következő ingyenesen sugárzott gáláján James Thompson ellen már 6.510.000 nézőt csaltak oda, és ezzel egy darabig rekordott tartott Kimbo!

Seth Petruzelli, EliteXC Heat – 4.560.000 néző, ingyenes TV adás

Houston Alexander, TUF 10 Finale – 2.400.000 néző, ingyenes TV adás

Matt Mitrione, UFC 113 – 520.000 PPV

Ken Shamrock, Bellator 138 – 2.400.000 néző, ingyenes TV adás

Dada 5000, Bellator 149 – 2.700.000 néző, ingyenes TV adás.

Kimboban az UFC szerint minden megvolt, ami a harcost, szupersztárrá teszi. Eladható volt, durva volt. mégis emberi. Hatalmas számokat produkált, és ha a halála nem szól közbe, akkor hamarosan jött volna a James Thompson elleni második csatája, amivel a Bellator rekordot akart dönteni.

A végére pedig a nagy kérdés maradt, aki nem más, mint Fedor Emelianenko. A Pride FC ugye 2006-ban tért véget, bár amerikában PPV könstrukcióban lehetett megvenni a gálákat, számottevő eladásokat nem értek el az ismeretlenség miatt. Tehát az igazi nézettségi adatok Fedor amerikai próbálkozásától mérhetőek.

Tim Sylvia, Affliction 1 – 100.000 PPV

Andrei Arlovski, Affliction 2 – 90.000 PPV

Brett Rogers, Strikeforce:Fedor vs. Rogers – 5.060.000 néző, ingyenes TV adás.

Fabricio Werdum, Strikeforce: Fedor vs. Werdum – 492.000 néző, ingyenes TV adás.

Antonio Silva, Strikeforcs: Fedor vs. Silva – 1.100.000 néző, ingyenes TV adás.

Dan Henderson, Strikefirce: Fedor vs. Henderson – 571.000 néző, ingyenes TV adás

Sajnos, az ezeket a meccseket követő Japán és Orosz meccsekről nincsen nézettségi adatom, amerikai szinten nem számottevő ám orosz szinten biztos hatalmas! Ennek ellenére, az UFC Fight Pass megvette a Maldonado elleni Fedor meccset és Dana White szerint a műsor jól szerepelt és kíváncsiak rá az emberek.

Fedor tehát nállam a sztár kategóriát érte el. Hogy be tud e törni egy nagy dobás erejéig az amcsi piacra? Hát azt nem tudom, a számok tükrében úgy érzem, hogy az UFC meg akarja csinálni a dobást. Egy biztos, ha nem a FOX-ra akarják betenni Fedor-t akkor egy Szupersztár ellen, kell a ketrecbe hívni mert a PPV-t egyedül nem repíti az egekbe. Fedor szerethető, hatalmas bajnok volt, de már lefelé száll. Kövezzetek meg a véleményemért, de Ő is már csak a nagy lét akarja kivenni.

Hamarosan kicsit jobban utána kutatok a PPV-knek és az eladásoknak, hogy megéri e UFC-snek lenni vagy Coker és az ingyenes TV-k a jobb üzletek e..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fightpromoter.blog.hu/api/trackback/id/tr458844290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.